5.0
5/5

Crawler

Betekenis: Crawler

Ook wel: spider of bot

Een crawler is een softwareprogramma dat het web systematisch doorzoekt om webpagina’s te indexeren voor zoekmachines zoals Google. Deze crawlers spelen een vitale rol in de manier waarop zoekmachines werken en hoe websites worden gerangschikt in de organische resultaten.

Een crawler begint meestal met een lijst van webadressen van eerdere crawls en sitemaps die door website-eigenaren worden verstrekt. Wanneer de crawler een pagina bezoekt, zoekt het naar links op die pagina en voegt deze toe aan zijn lijst van pagina’s die moeten worden gecrawld. Dit proces gaat door totdat de bot een bepaald aantal pagina’s heeft geïndexeerd of een andere limiet heeft bereikt. Het is cruciaal voor website-eigenaren om een duidelijke en gemakkelijk navigeerbare interne linkstructuur te hebben, zodat crawlers de site efficiënt kunnen doorlopen en alle belangrijke content kunnen indexeren.

Het is ook mogelijk om instructies te geven aan crawlers over welke pagina’s wel of niet moeten worden gecrawld met behulp van een robots.txt bestand. Dit kan nuttig zijn als bepaalde delen van een website privé zijn of geen toegevoegde waarde hebben voor zoekmachines. Echter, het is belangrijk op te merken dat niet alle crawlers deze instructies respecteren. Daarom is het altijd goed om aanvullende maatregelen te nemen, zoals het instellen van no follow tags of wachtwoordbeveiliging, om gevoelige informatie te beschermen.

Word elk kwartaal slimmer.

Meld je aan voor de On The Rocks nieuwsbrief en krijg toegang tot exclusieve inzichten, creatieve inspiratie en de laatste trends in onze branche.