5.0
5/5

Vertical Video Syndroom – VVS

Toen ik op mijn 17e kennis maakte met videografie werd mij meteen een ding duidelijk gemaakt. “Film nooit verticaal!” Je kijkt tenslotte video’s toch op je TV of laptop… of niet?

Film nooit verticaal!

Toen ik op mijn 17e kennis maakte met videografie werd mij meteen een ding duidelijk gemaakt. “Film nooit verticaal!” Je kijkt tenslotte video’s toch op je TV of laptop… of niet?

Tegenwoordig werkt het toch wat anders. Toen Snapchat – inmiddels 10 jaar geleden – werd opgericht, zijn er alleen maar meer bedrijven bijgekomen die het publiceren van verticale video’s promoten. Ook LinkedIn heeft twee weken terug de stap gemaakt om story’s toe te voegen. Waarschijnlijk lees je dit bericht nu ook met je telefoon rechtop in je hand.

Hoe denk ik er over?

Ik ben dan ook van mening, dat we vaker moeten kijken naar oplossingen waarbij een verticale video niet direct wordt uitgesloten.

Scherm vullend, haarscherp en toch wel een beetje lui, zodat jij én ik onze telefoon niet meer hoeven te draaien.

Het filmen en editen in 19:6 formaat is een nieuwe wereld die nog niet helemaal ontdekt is.

Als filmmaker leer je verschillende vuistregels. Zo leerde ik de Rule of Thirds te gebruiken en heb ik verschillende theorieën geleerd waarbij rekening wordt gehouden met kijkruimte en spanningsopbouw door middel van bewuste compositiekeuze.

Maar wat nou als dit allemaal niet meer kan, omdat we rekening houden met de natuurlijke houding van onze telefoon?

De wondere wereld van verticale video zal de aankomende jaren alleen nog meer verder ontdekt worden en sinds kort ook door mij. De afgelopen tien jaar is het wereldwijde smartphone gebruik alleen maar gestegen. In 2016 steeg het aantal smartphone gebruikers zelfs met een hoogte van 35%. Niet heel gek dus, dat we zo’n 6 jaar geleden leerden dat je niet verticaal moest filmen. Maar goed, het is geen 2015 meer.. dus tijd voor verandering.

Wat doen wij met verticale video?

Afgelopen weken ben ik samen met Gijs Loning aan de slag gegaan met een nieuwe serie video’s voor de NKBV.

In deze serie geven we handige tips, die helemaal in het teken staan van de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging. Maar dit keer allemaal verticaal gefilmd! Of ja… verticaal geëxporteerd.

Tijdens de draaidag film ik met een Black Magic Cinema Camera 6K. Doordat ik alles in 6k schiet, kan ik tijdens het monteren van de video het beeld verkleinen (ook wel croppen genoemd). Het leuke hieraan is wel dat je tijdens het draaien dus bepaalde elementen in je beeld kan laten staan, die je normaal probeert uit het shot te plaatsen. Zo staat in het originele shot gewoon een vette lamp in beeld, terwijl je die in het resultaat natuurlijk niet meer ziet.

Met On The Rocks hebben we ook al geëxperimenteerd met Reels op Instagram. Deze Reels worden tot nu toe ongeveer 2000x bekeken. Dat is tien keer zoveel als ons volgersaantal.

Nu zijn Reels er natuurlijk op gericht om in een korte tijdspan een video weer te geven. Instagram geeft je maximaal dertig seconden de tijd om je verhaal te vertellen. Maar wie weet kijken we over een aantal jaar wel hele films verticaal… ik bereid me er in ieder geval op voor!

Wat ik vooral interessant vind, is dat we er eigenlijk altijd vanuit moeten gaan dat bepaalde theorieën of methoden verouderen. Mensen stappen over op elektrisch rijden, steeds meer mensen laten vlees weg uit hun dieet en sommigen zijn er van overtuigd dat cryptovaluta de toekomst zijn. Al met al moeten we onze ogen dus open houden voor verandering. En vooral niet bang zijn om het zelf eens een keer anders te doen.
Wie weet bepaal jij wel de toekomst!

Afbeelding van Bas Peperzak

Bas Peperzak

Wandelende encyclopedie als het gaat om feitjes waar je precies niks aan hebt. Staat het liefst met een pilsje op een lekker festival, maar op een draaidag toch echt te vinden met een camera in zijn handen.

Word elk kwartaal slimmer.

Meld je aan voor de On The Rocks nieuwsbrief en krijg toegang tot exclusieve inzichten, creatieve inspiratie en de laatste trends in onze branche.

Inschrijven nieuwsbrief