5.0
5/5

Disallow

Betekenis: Disallow

Ook wel: uitsluiten of verbieden

Het commando disallow is, in de context van websites, vaak verbonden met het robots.txt bestand. Dit commando wordt gebruikt om crawlers van zoekmachines te instrueren bepaalde pagina’s of delen van een website niet te indexeren. Hoewel het lijkt op een simpele taak, is het beheren van wat zoekmachines wel of niet mogen indexeren een essentieel onderdeel van een effectieve SEO-strategie.

Wanneer je bepaalde informatie op je website privé wilt houden, of wanneer je denkt dat sommige pagina’s niet nuttig zijn voor zoekmachine resultaten (zoals administratiepagina’s of dubbele content), kun je het disallow commando in je robots.txt bestand gebruiken. Hiermee instrueer je de crawler van de zoekmachine om die specifieke pagina’s over te slaan tijdens het indexatieproces. Echter, niet alle crawlers respecteren deze regels altijd, dus het is goed om ook andere maatregelen te overwegen, zoals no follow tags.

Hoewel het gebruik van disallow in het robots.txt bestand nuttig kan zijn, is het ook riskant. Een verkeerd geplaatste disallow kan ervoor zorgen dat belangrijke delen van je website niet worden geïndexeerd, waardoor ze niet verschijnen in de zoekmachine resultaten. Het is daarom essentieel om regelmatig je robots.txt bestand te controleren en te testen, om te zorgen dat alleen de bedoelde delen van je website worden uitgesloten van indexering.

Word elk kwartaal slimmer.

Meld je aan voor de On The Rocks nieuwsbrief en krijg toegang tot exclusieve inzichten, creatieve inspiratie en de laatste trends in onze branche.